Utmaning 16: Minskad klimatpåverkan och cirkulär IT hantering
- Under 2025 kartläggs klimatpåverkan av nyinköpt IT-utrustning/per användare. Efter kartläggningen målsätts %-minskning av klimatpåverkan från nyinköpt IT-utrustning för 2026–2027.
- 2027 ska 100% återtag av IT-utrustning uppnås. Därefter är målet att hålla sig så nära 100% återtag som möjligt till 2030.
Villkor:
Den största klimatpåverkan från IT-utrustning uppstår under tillverkningsprocessen. För att minska klimatpåverkan från IT-utrustning ska organisationen förlänga livslängden så mycket det går (från tre till fyra år till exempel) och köpa begagnad om möjligt. IT-utrustning som tas ur bruk ska gå till återtag. Återvinning ska endast ske när en produkt inte längre kan återbrukas.
Klimatpåverkan ska räknas per användare, inte per anställd.
IT-arbetsgruppen har tagit fram den bifogade klimatberäkningsmallen. Den kan användas inför rapporteringen i Position Green.
Gällande nyckeltal: Vi räknar på det totala antalet användare. För organisationer som har både anställda inom regionen och privata aktörer som använder deras utrustning, behöver organisationen ta fram en schablon för att uppskatta det totala antalet användare. En schablon är särskilt användbar när det är svårt att få fram exakta siffror men ändå viktigt att göra en praktisk uppskattning.
Klimatberäkningsmall (XLSX, 17 KB)
Medlemmar som antagit utmaningen:
Arkitekterna Krook & Tjäder
Atea
Besqab
Bjerking
Cytiva
Fresenius Kabi AB
Gamla Uppsala Buss AB
Oljibe
Sh bygg, sten och anläggning AB
SLU
STUNS
Thermo Fisher Scientific
Uppsala arenor och fastigheter
Uppsala kommun
Uppsala pastorat
Uppsala universitet
Uppsalahem
WSP
Medlemmar som avklarat utmaningen:
AIX Arkitekter AB
Energikontoret i Mälardalen AB
Sweco Uppsala
Uppsala parkering AB
Vattenfall Värme