Nyhet

Ny Period, ny styrgrupp för Uppsala Klimatprotokoll

Publicerad: 28 augusti 2024 Senast uppdaterad: 28 augusti 2024

I augusti höll styrgruppen och medlemskansliet i Uppsala i sitt första möte för VI periodens verksamhet, som sträcker sig från 2024 till 2027. Med en förnyad energi och tydligt fokus tar styrgruppen sig an uppdraget att accelerera klimatomställningen i Uppsala genom samverkan och målmedvetet arbete.

Styrelsegruppen Klimatprotokollet HT 2024

Styrgruppens sammanställning

Styrgruppen bemannas av åtta ledamöter från medlemsorganisationer som väljs av årsmötet, efter förslag från valberedningen. Gruppens sammansättning ska spegla mångfalden i Uppsala Klimatprotokoll, både vad gäller ägandeformer och branscher. Uppsala kommun innehar ordföranderollen och klimatledarrollen som ansvarar för att driva och samordna nätverkets verksamhet samt leda dess branschöverskridande forum.

Styrgruppen

Från vänster övre rad:

Fredrik Frensborg, styrgruppsledarmot. Bjerking

Annika Sundås Larsson, styrgruppsledarmot. Uppsala universitet

Gunnar Högberg, styrgruppsledarmot. Atea

Mikael Ekhagen, styrgruppsledarmot. Uppsala vatten och Avfall AB

Från vänster nedre raden:

Karolina Kjellberg, styrgruppsledarmot. Länsstyrelsen

Staffan Lind Ekberg, styrgruppsledarmot. Klimataktion

Ida Bylund Lindman, ordförande och klimatledare i Uppsala Klimatprotokoll. Uppsala kommun

Monika Rahm, styrgruppsledarmot. Arkitekterna Krook och Tjäder

Magdalena Andersson, styrgruppsledarmot. Vattenfall

Styrgruppens ansvar

Styrgruppen har ett brett ansvar inom Klimatprotokollet och agerar som ambassadörer för nätverket, vilket innebär att de står till förfogande för att besvara frågor från medlemmarna och aktivt arbetar för att främja Klimatprotokollets syften. En viktig del av deras arbete är att stödja och vägleda klimatledaren och medlemskansliet, både i det dagliga arbetet och i strategiska beslut. Styrgruppen bidrar även med vägledning och strategiskt stöd.

Gruppen har det gemensamma ansvaret för att besluten som tas inom Klimatprotokollet reflekterar en enad vision och representerar medlemmarnas intressen. De förbereder beslutsärenden till årsmötet och, vid behov, vidare till det klimatstrategiska rådet.

Vidare övervakar styrgruppen medlemskansliets löpande arbete för att säkerställa att Klimatprotokollet utvecklas i linje med de uppsatta målen. De hanterar även ansökningar från nya aktörer som vill bli medlemmar i Klimatprotokollet och fattar beslut om godkännande eller avslag av externa samarbeten, såsom forskningsinitiativ eller samarbeten med andra liknande nätverk.

Inriktningsmål för period 2024–2024

Utöver alla tidigare nämnda uppgifter ansvarar styrgruppen tillsammans med medlemskansliet för framtagandet av en verksamhetsplan som baseras på fyra inriktningsmål för perioden:

  1. Klimatprotokollet erbjuder forum och plattformar för samverkan och gemensamma förflyttningar i klimatfrågan.

  2. Medlemskap i Klimatprotokollet är relevant för olika branscher och organisationer.

  3. Klimatprotokollet har levande och självständiga fokus- och arbetsgrupper som bidrar till framgång i klimatarbetet.

  4. Klimatprotokollet har ett aktivt kommunikationsarbete för ökat genomslag i klimatomställningen.

Med en ny period och en dedikerad styrgrupp ser Uppsala Klimatprotokoll fram emot att fortsätta leda vägen mot en hållbar och klimatpositiv framtid!