Nyhet

Uppsala Sveriges bästa klimatstad 2020

Publicerad: 18 maj 2020 Senast uppdaterad: 18 maj 2020

Uppsala är årets klimatstad 2020. Uppsala Klimatprotokoll har varit ett viktigt bidrag till att Uppsala har fått utmärkelsen två gånger i rad, och tredje gången totalt!

Fotograf: Bengt Hedberg

Utmärkelsen Årets klimatstad ges av Världsnaturfonden (WWF). Uppsala var global vinnare år 2018 och vinner nu WWFs stadsutmaning för andra gången i rad.

En internationell expertjury har utsett Uppsala till Årets klimatstad 2020 i Sverige, detta trots tuff konkurrens från finalisterna Helsingborg och Växjö. Uppsala belönas för sitt starka helhetsgrepp i klimatarbetet. Uppsalas mål är att bli fossilfri välfärdskommun 2030 för att sedan gå vidare och bli klimatpositiv senast 2050, för att bidra till global ekologisk återhämtning.

- Vi behöver ha långsiktiga mål, som inkluderar ambitiösa åtgärder. De ska vara i linje med de minskningar som enligt vetenskapen är nödvändiga. Uppsala bedriver sitt klimatarbete just på det sättet och stadens modell för samverkan är en förebild för andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Uppsala klimatprotokoll och Uppsala klimatfärdplan ses som viktiga bidrag till att Uppsala åter igen har fått utmärkelsen. Tack alla medlemmar för ert engagemang. Tillsammans gör vi skillnad och når lägre!

Läs mer om varför Uppsala är året klimatstad.

Så utses Årets klimatstad

WWF har gjort en genomgång av Uppsalas hela klimatrapportering och jämfört den med de ambitioner och omfattande utsläppsminskningar som krävs för att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C och skapa en klimatsäker framtid. Detta görs för samtliga deltagare i hela världen. Till vinnare utses de städer som presterar bäst när det gäller såväl mål och ambitioner, som åtgärder.

En global vinnare kommer också att koras. Förra omgången vann Uppsala även den internationella finalen och tog hem titeln Världens klimatstad 2018.

Läs mer om One Planet City Challenge.