Nyhet

Uppsala nominerad till Sveriges bästa klimatstad – igen

Publicerad: 20 april 2020 Senast uppdaterad: 20 april 2020

Uppsala kan återigen bli utsedd till Årets klimatstad i Sverige av Världsnaturfonden (WWF). Idag presenterades de tre finalisterna i tävlingen, där Uppsala tillsammans med Helsingborg och Växjö slås om förstaplatsen. Uppsalas arbete med Klimatprotokollet lyfts speciellt ut i juryns motivering.

Uppsala blev Årets klimatstad första gången 2013. Senast det avgjordes 2018 vann Uppsala både den nationella och globala utmärkelsen. Och nu är alltså Uppsala aktuella för den nationella utmärkelsen igen.

Världsnaturfonden (WWF) som står bakom tävlingen beskriver Uppsalas nominering så här:

Uppsalas mål är att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva senast 2050. För att uppnå detta har de samlat lokala aktörer till vad de kallar "ett eget Parisavtal" – Klimatprotokollet. Aktörerna ska stötta Uppsalas mål. Uppsala satsar bland annat på solceller, biogas till kollektivtrafiken, men också på cykeltrafik och har två år i rad utsetts till 'Årets cykelstad'.

- För att ställa om till ett hållbart samhälle krävs det att vi är många som jobbar tillsammans åt samma håll. Samverkan med många aktörer från näringsliv till akademi inom ramen för Uppsala klimatprotokoll är nyckeln till vår framgång, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vinnaren presenteras 14 maj

One Planet City Challenge (Årets klimatstad) är en stadsutmaning som arrangeras av Världsnaturfonden (WWF). Av 13 deltagande städer i Sverige i år har tre finalister valts ut – Uppsala, Helsingborg och Växjö. Vinnaren presenteras den 14 maj. Den svenska vinnaren blir sedan finalist i den globala tävlingen.

Läs mer om nomineringen här