Nyhet

Uppsala nominerad till Årets svenska klimatstad 2018

Publicerad: 12 april 2018 Senast uppdaterad: 12 april 2018

Uppsala uppmärksammas för sitt klimatarbete av Världsnaturfonden (WWF). I tävlingen One Planet City Challenge, som syftar till att uppmuntra städer att visa ledarskap i klimatarbetet, är Uppsala tillsammans med Lund och Umeå i final.

One Planet City Challenge är en årlig global tävling anordnad av Världsnaturfonden (WWF) där städer utmanas att ta täten för en klimatsäker och hållbar framtid. Temat för årets tävling är hållbar mobilitet för att skapa klimatsmarta och attraktiva stadsmiljöer.

– Uppsala ligger i framkant. Systematiskt och målmedvetet arbete och politiskt ansvarstagande är oerhört viktigt för den här framgången. Men också det bredare samarbete i Klimatprotokollet med universiteten, företag och föreningar. Mobilitetsarbetet utvecklas med digitalisering och smart samhällsutveckling, säger kommunalrådet Maria Gardfjell (MP).

Nästa steg i tävlingen är att utse Sverige-vinnaren till Årets svenska klimatstad 2018. Vinnaren får då möjlighet att tävla i årets globala One Planet City Challenge.

– Vi tycker det är viktigt att vara med i tävlingen då den uppmärksammar klimatfrågan och städernas roll i klimatomställningen. Vi är gärna med och sprider goda exempel från Uppsalas arbete och lär av andra städer. Att vi gått till final är väldigt roligt och det ger ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete ger resultat, säger Björn Sigurdson, klimatstrateg på Uppsala kommun.

Läs mer på Uppsala kommuns hemsida

Läs Världsnaturfondens (WWF) pressmeddelande