Nyhet

Riksbyggen föreläste om bostadsprojektet Brf Viva

Publicerad: 20 december 2017 Senast uppdaterad: 20 december 2017

På senaste fokusgruppsträffen för Hållbar stadsdelsutveckling föreläste Riksbyggens hållbarhetschef Therese Berg om Brf Viva, deras spjutspetsprojekt för ett mer hållbart byggande. Det är ett gott exempel på hur Klimatprotokollets medlemmar utbyter kunskap och erfarenheter med varandra.

Riksbyggens bostadsprojekt Brf Viva

En viktig del av Klimatprotokollets arbete är att medlemmarna får inblick i varandras verksamheter i syfte att hitta gemensamma frågor för samverkan. Riksbyggens projekt Brf Viva är ett exempel som engagerade fokusgruppens medlemmar eftersom det är ett bostadsprojekt utöver det vanliga med nya innovativa lösningar. Bland annat lagras energi från solcellerna på taket i begagnade bussbatterier och en helt ny typ av klimatsmart betong testas för första gången.

Projektet pågår just nu i centrala Göteborg där Riksbyggen testar nya lösningar för hur man miljömässigt, socialt och ekonomiskt kan skapa mer hållbara boendemiljöer.

– Det är självklart för oss som kooperativt företag att hållbarhet ska genomsyra allt vi gör. I det arbetet måste vi våga prova nya lösningar och Brf Viva är ett mycket bra exempel på det, säger Therese Berg.

Genom att ställa krav på hur betongen ska produceras byggs Brf Viva med en ny typ av betong som har upp till 30 procent mindre klimatpåverkan än vanlig betong. Solcellerna på taket levererar mest energi på dagarna men användningen är högst på kvällen när de boende lagar mat och startar tvättmaskinen. För att spara energin lagras den i begagnade bussbatterier.

– Detta är bara några exempel på hur vi vill inspirera till att skapa mer hållbara bostäder, säger Therese Berg.