Nyhet

Fartfylld start för projektet Klimatprofilering av restauranger

Publicerad: 9 oktober 2018 Senast uppdaterad: 9 oktober 2018

Projektet Klimatprofilering av restauranger är igång och under hösten har sex restauranger inlett arbetet med klimatåtgärder. I oktober träffades kockar från respektive restaurang för att delta i en klimatsmart matlagningskurs.

Bildtext: Klimatsmart matlagning i full gång. Kusen ägde rum i Vasaköket på Katedralskolan.

Projektet Klimatprofilering av restauranger syftar dels till att minska utsläpp av växthusgaser från mat som serveras på stora restauranger i Uppsala, men också till att göra gäster mer medvetna om matens klimatpåverkan. Läs mer om projektet.

Först ut att klimatprofileras under hösten 2018 är Restaurang Kannan på Akademiska sjukhuset, Bistro Rudbeck på Science Park, Restaurang Segerstedt på Segerstedthuset, Restaurang Björken på GE Healthcare, Restaurang Uppsala Konsert & Kongress och Måltidsservices restaurang på Katedralskolan. 

Första fasen i projektet för restaurangerna var en föreläsning i matens klimatpåverkan av koldioxidbantaren och musikern Staffan Lindberg. 4 oktober träffades sedan kockar från respektive restaurang för en inspirationskurs i klimatsmart matlagning. Utbildningen leddes av Maximillian Lundin, känd TV-kock och författare. Kursen inleddes med en teoretisk del där kopplingen mellan mat, klimat och hälsa stod i centrum. Sedan fortsatte kursen med praktisk matlagning med baljväxter som proteinkälla.

Matlagningskurs

Bildtext: Kursen avrundades med en gemensam klimatsmart middag.

Under hösten kommer medverkande restauranger bland annat att börja klimatmärka sina menyer för att underlätta för kunder att göra aktiva val. Håll utkik som besökare!