Nyhet

Matlagningskurs i klimatsmart mat

Publicerad: 3 februari 2017 Senast uppdaterad: 6 februari 2017

Inom ramarna för projektet Klimatdriven företagsutveckling bjöd Uppsala kommun in restaurangkockar till en utbildning i klimatsmart matlagning med kocken Maximillian Lundin.

Maximillian Lundin utbildade Uppsalakockar i klimatsmart matlagning.

Ett tiotal kockar samlades i Ekebygymnasiets kök för att få mer praktisk kunskap i matlagning som har låga klimatutsläpp. Maximillian Lundin är medförfattare till boken Miljödieten och delade med sig av tips och inspiration för vegansk matlagning, vilket i jämförelse med mat som innehåller kött eller mejeriprodukter har lågt klimatavtryck.

– Man måste inte vara vegan för att äta veganskt. Alla förändringar i rätt steg är viktiga, poängterar Maximillian.

Dagen började med en föreläsning om varför vi behöver ställa om vår matproduktion och använda mer från växtriket. Därefter lagades en mängd olika recept.

– Jag är intresserad av matlagning och av smaker. Man är ganska trött på köttbiten. Det här var sjukt inspirerande, man blir glad, säger Andreas Törner, kock på Sven Dufva, när maten som tillagats under dagen dukas upp.    

– Gott, enkelt och nyttigt!  Kommeterar Maksimilijan Utrobicic, kock på Cajsas kök.

Tina Holmstedt, restaurangchef på Humlan, Högskolerestauranger, berättar att de serverar en vegansk rätt en eller två gånger i veckan. 

– Vi kan ta det ett steg till. Man måste tänka på miljön, vi har bara ett jordklot.

Förutom matlagningsutbildning får restaurangerna i projektet stöd att beräkna klimatpåverkan från sina recept och menyer med syftet att kunna erbjuda kunder klimatsmarta alternativ på menyn. 

 

Läs mer om projektet här.