Nyhet

Cykelvänliga arbetsplatser diplomeras

Publicerad: 21 september 2016 Senast uppdaterad: 21 september 2016

Med satsningen Cykelvänlig arbetsplats vill kommunen och arbetsgivare tillsammans underlätta för fler att cykla mer, både till och från jobbet och i tjänsten. Det vinner alla på.

36 cykelfrämjande arbetsplatser diplomerades som Cykelvänliga arbetsplatser. Foto: Stewen Quigley

36 cykelfrämjande arbetsplatser diplomerades som Cykelvänliga arbetsplatser. Foto: Stewen Quigley

Tisdagen den 20 september diplomerades 36 arbetsplatser i Uppsala som ”Cykelvänlig arbetsplats” av Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö. Diplomeringen är en kvalitetsstämpel som visar att arbetsplatsen värnar om att ha friska medarbetare och aktivt bidrar till bättre luft och minskat klimatavtryck.

I samband med diplomeringen höll Lina E Johansson och Maja Lagercrantz föreläsningen ”Cykla – en föreläsning om två hjul som förändrar världen”. Under föreläsningen tog de upp cykelns roll i och effekt på hälsan, klimatet, ekonomin och stadsplaneringen.

  • Vardagscyklingen är bra för hälsan, exempelvis så lever den som cyklar till vardags i genomsnitt 10 år längre än den som åker bil till jobbet. Att ha vardagscykling som en vana kan ge fler positiva effekter om den just blir en vana och inte faller bort under vintern.
  • Att cykla är ett konkret sätt att minska sin klimatpåverkan som privatperson. Om alla korta bilsträckor i Sverige skulle göras med cykel istället så skulle utsläppen från personbilar minska med 6 %.
  • Årskostnaden för att ha en cykel är betydligt billigare än både att ha bil och att ha ett månadskort för kollektivtrafik. Den eventuella minskningen på momsen för cykelreparationer gör det dessutom ännu billigare att ha cykel!
  • Den samhällsekonomiska avkastningen är dessutom betydligt bättre för cykelinfrastruktur än för infrastruktur anpassad till bilar, 13-22 kr för cykel jämfört med bilens 1,30 kr.
  • Lina och Maja lyfte även några städer som gjort mycket för cykeln; Köpenhamn, Amsterdam och Bogota.

De företag som diplomerades var:

Uppsala kommun (Assistans, Vård & omsorg och KLK IT), Celsiusskolan, IKEA, Miljöförvaltningen, NCC, Scandinova systems, Svenska kyrkan, UL, Uppsala universitet (Blåsenhus, St. Olofsgatan, Dag Hammarskiölds väg 11 A, Observatoriet, Campus Polacksbacken, Ekonomikum och Engelska parken), Valsätraskolan, Vasakronan, Vattenfall, White, WSP, Bjerking AB, Friskis & svettis Väderkvarnsgatan, Uppsala parkerings AB, Energikontoret i Mälardalen, SLU Campus Ultuna, Uppsalahem (St. Persgatan, Nymansgatan, Södra, Västra, Skötsel 4921 och Skötsel 4922), Studentstaden i Uppsala AB, Semantix, Ramböll

Särskilda priser delades ut till WSP som har flest antal stjärnor och kriterier samt till Friskis & Svettis på Väderkvarnsgatan som har störst andel cyklister av sina anställda.

Vill ni också bli en Cykelvänlig arbetsplats? Anmäl er på https://www.uppsala.se/cykelvanlig-arbetsplats/